tuinen en beelden worden samen altijd mooier

home

Tuinbeelden door Marianne van den Heuvel

Soms zijn mijn beelden in tuinen terecht gekomen. Ik maakte ze niet speciaal voor een bepaalde tuin, maar ze werden gekocht en staan sindsdien ergens in een tuin in of buiten Nederland.
Af en toe zie ik zo’n tuin met een van mijn beelden. Dat is altijd een vreemde ervaring, want tuin en beeld blijken bij elkaar te passen alsof ze voor elkaar gemaakt zijn. Ik weet zeker dat ik bij het maken niet aan een omgeving gedacht heb, maar toch...
Natuurlijk kent de koper zijn of haar tuin, ziet mijn beeld en besluit dat dat beeld op die plek in de tuin moet komen. Maar in veel situaties heb ik dat hele proces niet meegemaakt en word ik als het ware geconfronteerd met het beeld plus de nieuwe omgeving als een nieuw, compleet - en vreemd genoeg - volkomen logisch verhaal.

Soms plaatste ik zelf een beeld, dat niet speciaal voor die plek gemaakt was in een tuin. Meestal een beeld maar soms, zoals in 2006, zelfs zeven beelden in een tuin. Dat gebeurde met de zeven ‘Wachters’ .
De ‘Wachters’ maakte ik in 1993 voor een tentoonstelling in de tuin van het Singer Museum in Laren. De beelden zijn daarna nog in enkele beeldentuinen in Nederland en een Engeland te zien geweest. Na de exposities kwamen de beelden ‘thuis’. Ik plaatste ze in de opslagruimte van mijn atelier en vergat ze.
Tot ik ze op een gegeven moment bij het zoeken naar een stuk steen terugvond, er drie van ‘oppoetste’ en uitstalde omdat ik atelierbezoek van een gemeentelijke kunstcommissie verwachtte.
In diezelfde week kwamen opdrachtgevers van een tuinbeeld in het atelier naar de vorderingen van het beeld kijken en zagen de drie ‘Wachters’ uitgestald. Zij kenden de beelden van de tentoonstelling in het Singer Museum en vroegen: ‘Heb je er nog meer?’ ‘Alle zeven nog’, antwoordde ik en de opdrachtgevers besloten alle 7 ‘Wachters’ aan te kopen om ze in de tuin van het

informatie

bedrijf in Edam te plaatsen. Aldus geschiedde en sindsdien heb ik mijn ‘eigen’ beeldentuin in Edam.
Het mooiste van dit verhaal is ook weer dat het lijkt alsof ze voor deze tuin zijn gemaakt. En ook hier lijkt het bijna alsof de beelden geduldig in de stelling hebben liggen wachten tot ze op hun definitieve plaats werden gezet. Voor mij zijn dat magische momenten.
Maar ik maak natuurlijk ook heel graag een beeld voor een specifieke tuin. Bij het bedenken van een beeld voor een tuin is de aanleg van de tuin belangrijk en ook de plaats waar het beeld komt te staan. Bij tuinbeelden krijg ik vaak een thema mee. De thema’s lopen uiteen. ‘Vrijheid’ was het woord dat ik mee kreeg voor het beeld dat ik in 2007 maakte. ‘Groei’ is de titel van een ander tuinbeeld. Die titel schoot mij te binnen door een wijde armbeweging die de opdrachtgeefster maakte als antwoord op mijn vraag: ‘Wat moet het beeld vertellen?’. Ik zag daarin een groeigebaar. Zo werkt dat soms.

De tuinopdrachten zijn heel anders dan welke opdracht ook.
Het maken van een tuinbeeld in opdracht wordt namelijk helemaal omringd door vreugde.
Vaak is er al jaren aan een tuin gewerkt voor iemand op het idee komt dat er een beeld in zou moeten. Er is zo al een prachtige omgeving gecreeerd die als het ware staat te springen om een beeld. En dus is het niet verwonderlijk dat, wanneer het beeld geplaatst is, zowel het beeld als de tuin er beter uit zien,maar heerlijk blijft het wel.

Want hoe dan ook: een beeld in een fraaie tuin is voor mij als een duet van twee stemmen, waarbij de een de ander als het ware completeert
of misschien zelfs optilt.

links

contact

tuinplastiek.nl

_______________________________________________________________________________

tuinplastiek.nl | tuinbeelden door Marianne van den Heuvel | M. van B. Bastiaansestraat 17 | 1053 RS Amsterdam | tel. 020 6221844 - 06 55953551 | info@tuinplastiek.nl

_______________________________________________________________________________